Czekoladowy salceson

Porcja dla 10 osób

  • 400 g gorzkiej czekolady bez glutenu
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g grubo siekanych migdałów blanszowanych
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 80-100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki płynnego miodu lub
  • syropu klonowego

Na parze rozpuścić połamaną czekoladę z masłem, miodem, śmietaną i cukrem pudrem, wymieszać dokładnie na jednolita masę. Zdjąć z ognia, wmieszać masę w grubo posiekane migdały oraz amarantus (będą wyglądały jak duże i małe oka tłuszczu). Odstawić do zgęstnienia na 2 godziny. Odkleić czekoladę od miski, pomagając sobie nożem, wyłożyć papier do pieczenia, krótko zagnieść, uformować z masy gruby rulon. Zawinąć w papier zaciskając końce, włożyć na 4-5 godzin do lodówki. Pokroić na plastry.

Przepis pochodzi z książki Ekoprodukt Amarantus, smacznie i zdrowo - przepisy bezglutenowe.

Kontynuuj