Gofry migdałowo-amarantusowe

Składniki na 8 gofrów:

  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g mąki z amarantusa
  • 100 g miękkiego masła lub 1/4 szklanki oleju z ryżu
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • w razie potrzeby odrobina wody, soku lub słodkiej śmietanki do rozrzedzenia ciasta
    • Wymieszać w misce suche składniki: mąkę migdałową (można zmielić migdały), amarantusową, proszek do pieczenia i sól. Osobno roztrzepać jajka, dodawać do nich stopniowo mieszaninę mąk i mieszać lub miksować na niskich obrotach. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać odrobinę płynu j.w. Piec gofry w rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Gofry można przetrzymać w gorącym piekarniku, jeśli nie będą podawane od razu, wystudzone można także zamrozić.

      Przepis pochodzi z książki Ekoprodukt Amarantus, smacznie i zdrowo - przepisy bezglutenowe.

Kontynuuj