Chleb żytnio orkiszowy

Mam hopla na punkcie pieczenia chleba. Wypróbowałam już dość sporo przepisów i dużo się przy tym nauczyłam. Moim guru jest Danusia, uwielbiam jej przepisy - są niezawodne. I ja w końcu odważyłam się stworzyć coś swojego. Odważałam, odmierzałam, zapisywałam ... a później z wielką niecierpliwością czekałam, aż urośnie ..... urosło .... yupi, sukces:) .... później chleb się upiekł:). Mąż i Olko ocenili go wysoko ... a ja urosłam o kilka centymetrów w górę:). Ten mój mały prywatny sukces dodał mi skrzydeł i dodał odwagi do dalszych eksperymentów chlebowych.

Chleb ma mięciutki i aromatyczny miękkisz i chrupiącą skórkę ...mi najbardziej smakował z samym masłem:).

Składniki zaczynu:

100 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)

Wszystko wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 10-12 godzin w ciepłym miejscu.

Składniki zasmażki:

Mąkę uprażyć na suchej patelni (należy uważać, aby jej nie przypalić). Zaraz po uprażeniu przełożyć do miseczki, dodać zimną wodę i dokładnie wymieszać trzepaczką, tak aby nie było grudek. Przykryć folią i pozostawić na 10-12 godzin.

Składniki ciasta właściwego:

Zasmażkę wymieszać z zaczynem. Dodać wodę wymieszaną z solą i obie mąki. Wyrobić ciasto (można wymieszać drewnianą łyżką) do dokładnego połączenia składników. Miskę z ciastem włożyć do foliowej torby, zawiązać i pozostawić na 3 godziny do fermentacji. Po 3 godzinach przełożyć do dwóch keksówek (wymiary dolne 30x7cm) wysmarowanych smalcem i wysypanych sezamem (lub otrębami jak ktoś woli). Keksówki włożyć do foliowej torby i pozostawić do wyrośnięcia (u mnie rósł niecałe 2 godziny). Po wyrośnieciu włożyć do pieca nagrzanego do 230 stopni C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C, piec jeszcze 20-25 minut. Gdyby chleb za bardzo się rumienił należy go przykrć folią aluminiową (matową stroną fdo góry). Chleb jest upieczony, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Chleb ostudzić na kratce, a następnie zajadać ze smakiem :)

Za udostępnienie tego przepisu pięknie dziękujemy Pani Joli.

Kontynuuj