Povitica bread z syropem czekoladowym, orzechami pecan i cynamonem

Składniki:

Keksówka

zaczyn

ciasto właściwe

  • 1/2 szklanki mleka
    • 3 łyżeczki cukru
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 1 roztrzepane jajko
    • 1 łyżka stopionego masła
    • 2 szklanki mąki pszennej

    nadzienie

    • 100g orzechów pecan
    • 3/4 szklanki syropu czekoladowego lub nutelli
    • 30g cukru cynamonowego
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • jajko

    Wymieszaj wszystkie składniki na zaczyn i odstaw na 5 minut. Podgrzej mleko, cukier i sól, aż powstanie jednolity płyn, ostudź do temperatury odpowiedniej dla drożdży. Dodaj jajko, następnie masło, wymieszaj. Dodaj zaczyn, wymieszaj. Dodaj 1/4 szklanki mąki, wymieszaj drewnianą łyżką i stopniowo dodawaj resztę mąki. Wyrabiaj ciasto przez 8-10 minut. Odstaw do podrośnięcia pod folią spożywczą na 90 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Pokrusz orzechy na mniejsze kawałki i roztrzep jajko. Gdy ciasto wyrośnie, wyrób je przez kilkanaście sekund i rozwałkuj na cienki, duży prostokąt (u mnie wielkość stolnicy). Rozgrzej piekarnik do 180oC. Posmaruj powierzchnię ciasta syropem czekoladowym, posyp orzechami, 20g cukru cynamonowego i gałką. Zawiń w dość ciasny rulon.  Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto złóż na kształt litery S, poziomo. I włóż do keksówki. Posmaruj jajkiem i posyp resztą cukru cynamonowego. Piecz 15 minut w 180oC i 40-45 minut w 150oC. Jeśli przyrumieniało by się zbyt szybko, nakryj wierzch folią aluminiową.  Wyjmij z piekarnika i ostudź. 

    Autorką przepisu jest Weronika Burszta, zapraszamy na jej blog kulinarny www.dream-about-muffins.blogspot.com

Kontynuuj