Farsz na ostro z kaszą jaglaną i fasolą adzuki

Składniki na ok. 25 foremek Vafini

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 200g ugotowanej fasoli adzuki lub innej drobnej fasolki np. mung
  • 18 pikantna do smaku – 2 do 3 łyżeczek
  • pół łyżeczki curry
  • 1 mała papryka czerwona świeża lub 2 łyżki suszonej
  • 1 mała papryka żółta świeża
  • 1 mała papryka zielona świeżą lub 2 łyżki suszonej
  • 1 pęczek zielonej pietruszki drobno posiekany
  • pół łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka rzymskiego mielonego
  • 3 łyżki oleju z ryżu do smażenia
  • Kaszę jaglaną ugotować na sypko (dobrze jest dodać pod kniec gotowania nieco masła), papryki umyć, drobno posiekać i udusić na oleju ryżowym (jeśli używamy papryk suszonych, można je wsypać do gotującej się kaszy). Jeszcze ciepłą ugotowaną kaszę wsypujemy na patelnię z uduszoną papryką i mieszamy, dodajemy przyprawy i fasolę adzuki oraz natkę pietruszki. Jeśli farsz jest zbyt sypki można dodać trochę rozpuszczonego masła, a jeśli za mało ostry, dodać jeszcze szczyptę chili.

    Kontynuuj