Kotlet z łososia alaskańskiego

Składniki:

  • 1 puszka łososia alaskańskiego
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • odrobina majeranku
  • 6 dużych łyżek bułki tartej namoczonej w zimnym mleku
  • 50mg białego wina
  • 2 jajka świeże
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • bułka tarta lub maka do panierowania
  • sól, pieprz, papryka, czosnek niedźwiedzi
  • Łososia dobrze odcedzić i zmielić razem z jajkiem na twardo. Natkę pietruszki drobno posiekać. Do masy dołóżyć bułkę namoczoną w mleku, 1 świeże jajko, sól, pieprz i wino. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć z odrobiną majeranku. Wszystko wymieszać i uformować średniej wielkości kotlety. Obtoczyć w rozbitym jajku i bułce tartej (lub mące) i usmażyć.

    Sos do kotleta

    • 1 pojemnik kefiru naturalnego
    • 2 duże ząbki czosnku
    • 1 mała cebula, może być czerwona
    • 1 mała papryka
    • sól, pieprz, oregano lub anyż mielony
    • odrobina cukru
    • 2 duże kiszone ogórki
    • 1 pęczek koperku

    Czosnek, paprykę i kiszone ogórki utrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Koper drobno posiekać, odrzucając łodyżki. Wszystko wymieszać. Kefir rozbić w mikserze i zalać nim warzywa. Przechowywać w temperaturze pokojowej do chwili polania nim kotleta. Całe danie podawać na ciepło (kotlet prosto z patelni). Podawać z białym lub czarnym ryżem.

Kontynuuj