Sałatka arabska z pietruszką
  • 1 puszka łososia alaskańskiego
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1 biała lub czerwona cebula
  • 2-3 średnie, słodkie i jędrne pomidory
  • 1/2 kubeczka wiejskiej kaszy jęczmiennej lub kuskus
  • 2 duże pęczki natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz i oliwa z oliwek

Kaszę ugotować na bardzo sypko z odrobiną soli i ostudzić (jesli to kuskus, wuystarczy zalać wrzątkiem i pozostawić do wchłonięcia wody, po czym rozdrobnić widelcem). Kasza powinna stanowić 1/3 całej sałatki. Natkę pietruszki oskubac z listków i posiekać drobno. Pomidory pokroić w małe kwadraciki. Łososia i pozostałe składniki wymieszac razem, dodać sól i pieprz. Wszystko skropić sokiem z cytryny. Można dodać szczyptę zmielonego anyzu. Podawać na zimno.

Kontynuuj