Klonowe naleśniki z karmelowym mascarpone

Składniki na 15-20 naleśników:

 

naleśniki:

  • 2 jajka
  • 500ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 250g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka masła
  • łyżka syropu klonowego
  • karmelowe mascarpone:

    Zamiast esencji waniliowej – aromat bądź ziarenka z 1/2 laski wanilii, zamiast masła – margaryna zamiast cukru palmowego – cukier brązowy lub trzcinowy (mascarpone wtedy należy przygotować dzień wcześniej).

    Masło rozpuść w rondelku bądź w mikrofalówce.Jajka zmiksuj lub ubij trzepaczką z cukrem i esencją. Dodaj mleko, powoli wlewając. Wymieszaj z syropem klonowym. Mąkę przesiej do drugiej miski z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszaj z mokrymi składnikami i masłem. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu po ok. 30 sekund z każdej strony. W międzyczasie przygotuj mascarpone. Utrzyj ser z cukrem. Naleśniki smaruj karmelowym mascarpone, składaj jak na zdjęciu, czyli na pół i jeszcze raz na pół. Masło rozpuść z syropem klonowym. Zapiekaj na patelni po dwa złożone naleśniki w 3-4 łyżkach sosu klonowego.

    Urocze naleśniki można zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą. Na zimno również smakują niebiańsko.

    Przepis pochodzi z blogu kulinarnego Weroniki Burszta www.dream-about-muffins.blogspot.com

Kontynuuj