Bułeczki śniadaniowe z amarantusem

Składniki na około 10 bułeczek

zaczyn:

  • 30g świeżych drożdży
  • 375ml mleka
  • 500-600g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 25g masła

złocisty wierzch:

Zamiast świeżych drożdży – 3 łyżeczki suszonych, należy wtedy masło zagotować z mlekiem, a drożdże wymieszać z pozostałymi składnikami. Zamiast mąki pszennej – część można zastąpić mąką pełnoziarnistą, orkiszową, owsianą itd. Zamiast cukru trzcinowego – cukier biały, palmowy, brązowy. Zamiast masła – margaryna (polecam masło). Zamiast syropu klonowego – miód, choć daleko mu do syropu.

Mąkę (zacznij od 500g) przesiej i wymieszaj z solą i cukrem. Aby przygotować zaczyn podgrzej mleko i wlej do miski. Ważne jest by nie było za gorące, ponieważ wtedy zabijesz drożdże (sprawdź końcem palca). Następnie wkrusz do niego drożdże, dodaj 2 łyżki przygotowanej wcześniej mąki i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans – włóż miskę do blaszki napełnionej odrobiną wrzącej wody.  Masło roztop w rondelku bądź mikrofali i ostudź. Do miski z mąką wlej rozczyn, zacznij mieszać łyżką, a następnie wyrabiać (ok.8-10 minut). Wlej masło i wyrób jeszcze 3 minuty. Konsystencja ciasta powinna być lekko lepka i elastyczna, nie może być twarda! Odstaw pod ściereczką na godzinę (powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość) Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.  Z ciasta formuj kulki (pamiętaj, że dwukrotnie zwiększą swoją objętość) i układaj na blasze. Odstaw na pół godziny pod ściereczką. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220oC. Jajko wymieszaj trzepaczką z mlekiem i syropem. Posmaruj każdą bułeczkę i posyp amarantusem. Piecz 20-25 minut (zależy od wielkości bułeczki, stan upieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem). Podawaj jeszcze ciepłe lub nie z czym lubisz: masłem, dżemem, konfiturą, kremem czekoladowym , szynką itd.

Przepis pochodzi z blogu kulinarnego p.Weroniki Burszta www.dream-about-muffins.blogspot.com

Kontynuuj