Ziemniaki z soczewicą beluga

Składniki dla 4 osób

  • 8 dużych ziemniaków
  • 400g soczewicy beluga
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • śmietana 18% lub śmietanka z owsa
  • olej ryżowy
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • sól morska
  • czosnek niedźwiedzi
  • opcjonalnie: starty ser żółty

Ziemniaki ugotować w łupinach lub upiec w ognisku. Przekroić na pół i pozostawić do ostygnięcia. Posiekać cebulę i marchewkę i udusić do miękkości na patelni z dodatkiem przypraw (najlepiej zrobić to na oleju, potem dolać nieco wody). Z ziemniaków wydrążyć środek, tak aby nie uszkodzić skorupek. Soczewicę beluga ugotować, aż zacznie się lekko rozpadać (około pół godziny). Połączyć soczewicę z uduszonymi warzywami i rozdrobnionymi ziemniakami. Powstałą masą nadziewać skorupki ziemniaków, polać śmietanką, posypać czosnkiem niedźwiedzim i zjeść na zimno lub posypać serem żółtym i zapiec w piekarniku.

Kontynuuj