Barszcz z fasolką mung

Składniki dla 6-8 osób:

  • 100g buraków suszonych
  • opakowanie włoszczyzny (najlepiej świeżej)
  • 200g fasolki mung
  • olej ryżowy
  • 4 ziemniaki
  • 1 papryka
  • 1 mała cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • sól morska
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • papryka słodka
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ocet balsamiczny
  • W dużym garnku zagotować 4-5 litrów wody, wrzucić listek laurowy i ziele angielskie oraz buraki i włoszczyznę. W drugim garnku ugotować fasolkę mung. Posiekać warzywa i wraz z przyprawami wrzucić je do zupy. Gotować na średnim ogniu około 20 minut, po wyłączeniu gazu dolać 3 łyżki oleju ryżowego i 2 łyżki octu balsamicznego i wymieszać. Dodać fasolkę mung, posypać zupę zieleniną, można zabielić śmietaną 22%.

Kontynuuj