Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Składniki dla 4-5 osób:

  • 500g ciecierzycy
  • 1,5 kg pomidorów świeżych lub 2 słoiki gotowego sosu
  • 3 duże cebule
  • kilka zabków czosnku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • sól morska
  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • oliwa z oliwek
  • Ciecierzycę ugotować do miękkości (około godziny). Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, drobno posiekać i udusić razem z cebulą na oliwie z oliwek. Jeśli korzystamy z „gotowca”, postępować zgodnie ze wskazówkami na etykiecie. Dodać do sosu przyprawy, można prócz cebuli podsmażyć drobno posiekaną paprykę i cukinię i wtedy dodać pomidory. Do gotowego sosu dołożyć ciecierzycę i jeszcze chwilę wszystko razem gotować. Podawać z pieczywem, ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Kontynuuj