Czekoladowy sernik na zimno z syropem klonowym

Składniki:

  • 400g serka mascarpone
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki żelatyny
  • 50ml mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 16g cukru waniliowego
  • 3 łyzki syropu klonowego
  • 2 łyżki kakao
  • 300g ciasteczek
  • 150g masła

Zamiast syropu klonowego miód, choć daleko mu do syropu, a zamiast gorzkiej czekolady – mleczna, biała, zamiast masła – margaryna.

Przygotuj spód. Masło rozpuść w rondelku lub mikrofalówce, a ciasteczka pokrusz na drobny pył. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż „ścianę” tortownicy, zatrzaśnij i oderwij zbędny papier. Wymieszaj ciasteczka i masło, wyłóż nimi spód, dociskając łyżką lub dłońmi. Wstaw do lodówki. Następnie utrzyj mascarpone z ricottą, syropem klonowym, przesianym kakao, cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszysta masę. Mleko zagrzej w rondelku i rozpuść w nim żelatynę, nie dopuść do wrzenia! Mieszaj przy pomocy spieniacza do mleka, jednocześnie spieniając roztwór. Lekko ostudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Lekko ostudź. Do serowej masy dodaj czekoladę, dokładnie wymieszaj i delikatnie, stale ubijając wlej spieniony roztwór żelatyny. Masę wylej na ciasteczkowy spód, zrób wzorki wykałaczką, przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Gotowy krój na kawałki i polewaj syropem klonowym.

 

Z podanej ilości możesz przygotować mini serniczki na zimno. Wierzch możesz dodatkowo polać sosem czekoladowo-malinowym.

Przepis autorstwa Weroniki Burszta, zapraszamy na jej blog kulinarny www.dream-about-muffins.blogspot.com

Kontynuuj