Migdałowe racuszki z jabłkami

Składniki na 3-4 porcje:

  • 200g jabłek (2 jabłka)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pamowego
  • 20g cukru waniliowego
  • 20g masła np. ghee
  • 125ml maślanki (filiżanka)
  • 150g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g mączki migdałowej
  • olej ryżowy do smażenia
  • Zamiast cukru palmowego można dać cukier biały, brązowy, trzcinowy ale racuszki stracą swój karmelowy posmak, masło można zamienić na margarynę, lecz wtedy racuszki będą mniej maślane. Zamiast mąki pszennej można zastosować owsianą, pszenną razową lub orkiszową pół na pół z pszenną.

    Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozpuść masło w mikrofalówce bądź w rondelku i ostudź. W misce wymieszaj trzepaczką jajko, cukry, maślankę i masło. Do drugiej przesiej mąkę z prosziem do pieczenia. Wymieszaj suche składniki z mokrymi, dodaj mączkę migdałową, zamieszaj, dodaj jabłka, zamieszaj i odstaw na kilka minut do lodówki. Rozgrzej olej na patelni, nie może być za gorący, bo racuszki się za szybko spieką. Wykładaj po 2 łyżki na jednego racuszka, obracaj, gdy będzie złocisty. Powtarzaj czynność do skończenia ciasta. Nie dolewaj oleju w trakcie smażenia racuszków!

    Wersja light: Rozgrzej patelnię teflonową i smaż racuszki. Obracaj w momecie pojawienia się pęcherzyków na powierzchni.  Możesz dodać esencję waniliową, płatki migdałów, aby uwydatnić smak wanilii czy migdałów. Idealne na śniadanie czy na obiad. Podawaj z cukrem pudrem, mascarpone lub sosem karmelowym.

    Przepis autorstwa Weroniki Burszta, więcej na blogu http://dream-about-muffins.blogspot.com.

Kontynuuj