Różana owsianka z sosem czekoladowo-malinowym

Składniki na 1 porcję:

  • filiżanka mleka np.sojowego
  • 1/2 filiżanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka  wody różanej
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 1/3 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 20g orzechów nerkowca lub pekan albo migdałów
  • 30g czekolady (deserowej)
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • Do rondelka wlej mleko, wsyp płatki owsiane i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zacznie wrzeć dodaj cukier, cynamon i orzechy, które wcześniej należy pokruszyć. Gotuj ok.5 minut. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce i wymieszaj z syropem. 3/4 sosu wylej na głęboki talerz/miseczkę, wyłóż owsiankę, udekoruj pozostałym sosem i orzechami.

    Jeśli chcesz zrobić owsiankę do pracy, szkoły itp. to przygotuj ją z większej ilości mleka, wtedy zachowa kremową konsystencję. Idealna propozycja na śniadanie!

    Przepis udostępniony dzięki uprzejmości p.Weroniki Burszta, dziękujemy autorce i zapraszamy na jej blog kulinarny.

Kontynuuj