Ryż na mleku z sosem żurawinowym i czekoladą

Składniki na 2 porcje:

  • 450 ml mleka
  • 1/3 szklanki ryżu mlecznego
  • 3 łyżki cukru cynamonowego lub 3 łyżeczki cukru białego

    z 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

  • 125 ml soku żurawinowego 100%
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 50g mlecznej czekolady o zawartości min 25% kakao lub białej
  • 1 łyżka mleka

Wlej mleko do rondelka i doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier, zamieszaj i wsyp ryż. Gotuj 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlej do rondelka sok żurawinowy, suszoną żurawinę i masło. Zagotuj i dodaj cukier. Odlej łyżkę wywaru i wymieszaj z mąką ziemniaczaną, tak by nie było grudek i dodaj do pozostałego sosu. Zamieszaj i gotuj 10 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (do naczynia nie może się dostać woda) bądź w mikrofalówce i wymieszaj z mlekiem.

Podaj ryż na rozgrzane talerze, polej sosem żurawinowym i sosem czekoladowym. Możesz całość udekorować płatkami migdałów lub innymi orzechami. Żurawinowy sos możesz wykorzystać, jako dodatek do ciast, kawy czy naleśników – jest w smaku kwaskowaty, co równoważy słodycz głównego dania. 

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości p.Weroniki Burszta, dziękujemy autorce i zapraszamy na jej blog kulinarny.

Kontynuuj