Tajska zupa kokosowa z kurczakiem

Przepis pochodzi z książki GW „Kuchnie świata – Indie, Tajlandia, Indonezja”

Polecam bo kokosowo-cytrynowy smak zupy jest naprawdę pyszny i bardzo nam smakował!!!

Dorota smakuje

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1000 ml wywaru z kurczaka
  • 275 ml mleczka kokosowego
  • 4 łodyżki trawy cytrynowej, rozgniecione
  • pieprz czarny
  • 300 g mięsa z kurczaka pokrojonego w słupki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 115 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • szczypta mielonego chilli lub pieprzu Cayenne
  • pokrojony szczypior do przybrania

Wykonanie:

Do garnka wlać mleczko kokosowe i wywar. Włożyć trawę cytrynową, imbir, pieprz, chilli i kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Dodać pieczarki,sok z limonki, sos rybny, zagotować. Podawać posypaną szczypiorkiem.

Kontynuuj