Aromatyczna zupa grochowa

Składniki:

  • 300 g grochu łupanego
  • 1 nieduże opakowanie włoszczyzny (ok.250 g)lub 1/4 paczki włoszczyzny suszonej
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • płaska łyżeczki przyprawy chińskiej
  • pieprz, sól
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka curry indyjskiego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub lnianego

Groch dokładnie umyć i namoczyć na noc. Następnego dnia w garnku zagotować 3 litry wody, wrzucić groch i usuwać powstającą w czasie gotowania pianę. W międzyczasie obrać włoszczyznę, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, cebulę i ziemniaki posiekać. Po zdjęciu piany z grochu wsypać do wody 2 łyżeczki soli, 2-3 szczypty pieprzu, kmin rzymski i curry, gotować groch 20 minut. Dodać warzywa. Gotować na małym ogniu 10 minut, po czym dodać przyprawę marokańską i przecier pomidorowy. Gotować kolejne 10 minut, wyłączyć gaz i po kilku minutach wlać do zupy olej, wymieszać i podawać. Dla zaostrzenia smaku można posypać ostrą papryką.

Kontynuuj