Czekoladowe kajzerki

Uwielbiam czekoladę, szczególnie teraz jesienią :) Uwielbiam jej smak i zapach. W sumie trochę dziwne, że kakao kojarzy nam się ze słodyczami, przecież nie ma słodkiego smaku. Ja chętnie wykorzystuję go również jako przyprawę do dań wytrawnych np. do bułeczek. Tym razem użyłam świetnego, ekologicznego kakao z Madagaskaru.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3 dag drożdży
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub z avocado
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

W mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bułeczki, które układamy na blaszce oprószonej mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 minut w 200st.

Przepis ten pochodzi z blogu Dorota smakuje.

Kontynuuj