Drożdżowe placki (hoppers)

Składniki:

Drożdże wsypać do dużej miski, zalać szklanką ciepłej wody i stale mieszając dodać cukier i sól. Przesianą mąkę ryżową i pszenną wsypać do miski, dokładnie wymieszać z drożdżami i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 godzin. Ciasto powinno być dobrze wyrośnięte i pokryte bąblami powietrza. Do ciasta domieszać mleko kokosowe i odstawić na 10 minut. Rozgrzać głęboką patelnię albo wok, posmarować olejem, wlać warstwę ciasta ok. 2 cm grubości i obracać patelnią, by ciasto oblepiło jej brzegi. Placki smażyć po ok. 10 minut pod przykryciem, aż brzegi będą mocno zrumienione i chrupiące, a środek apetycznie złocisty i wybrzuszony. Placki podawać można z ostrymi sosami, sokami owocowymi, miodem albo konfiturami z owoców róży.. Z podanych składników wychodzi 8 placków. Hoppersy można też smażyć z jajkami. W tym celu po 30 sekundach smażenia placka, trzeba zdjąć pokrywkę, zrobić w cieście delikatne wgłębienie i wbić w nie jajko. Przykryć patelnię i dalej smażyć jak „puste” placki.

Kontynuuj