Bułeczki razowe

Składniki:

Drożdże wymieszać z cukrem i niewielk± ilo¶ci± ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. M±kę zagnie¶ć z margaryn± i sol±. Zrobić wgłębienie i wlać w nie drożdże, resztę mleka i wodę. Dokładnie wymieszać i wyrabiać ciasto, aż będzie sprężyste i zacznie odstawać od brzegów miski. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło, a następnie formować płaskie bułeczki i układać je na natłuszczonej blaszce. Zostawić jeszcze na 15 min., żeby podrosły. Posypać ziarnami albo posmarować jajkiem rozkłóconym z odrobin± mleka. Piec ok.kwadransa w temp 220 stopni. Połowę m±ki pszennej można zast±pić np. razow± m±k± orkiszow± albo m±k± z amarantusa.

Kontynuuj