Bułeczki razowe

Składniki:

Drożdże wymieszać z cukrem i niewielką ilością ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Mąkę zagnieść z margaryną i solą. Zrobić wgłębienie i wlać w nie drożdże, resztę mleka i wodę. Dokładnie wymieszać i wyrabiać ciasto, aż będzie sprężyste i zacznie odstawać od brzegów miski. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło, a następnie formować płaskie bułeczki i układać je na natłuszczonej blaszce. Zostawić jeszcze na 15 min., żeby podrosły. Posypać ziarnami albo posmarować jajkiem rozkłóconym z odrobiną mleka. Piec ok.kwadransa w temp 220 stopni. Połowę mąki pszennej można zastąpić np. razową mąką orkiszową albo mąką z amarantusa.

Kontynuuj