Włoska szybka zupa jarzynowa

Składniki:

  • 2 kolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie lub 2 pomidory świeże bez skórki
  • 3-4 łyżki oliwy BIO
  • 3-4 kostki bulionu wegetariańskiego
  • 2 łyżeczki curry indyjskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka kminku mielonego
  • 3 ząbki czosnku

Posiekać cebulę, ziemniaki, cukinię i paprykę pokroić w dużą kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Przygotować bulion z kostek rozpuszczonych we wrzątku (około 2-3 litry wody). Na oliwie z oliwek w garnku podsmażyć cebulę, ziemniaki i paprykę przez około 10 minut, zalać przesmażone warzywa bulionem, dodać startą marchew i pokrojoną w kostkę cukinię oraz przyprawy oprócz czosnku. Ewentualnie dosolić do smaku, gotować około 15 minut, dodać wyciśnięty lub posiekany czosnek i pomidory i gotować jeszcze 5-10 minut. Zupę można posypać startym serem, najlepiej parmezanem. Latem smakuje również wystudzona.

Kontynuuj