Ciasto z mango

Składniki:

Do garnka wlać 4 łyżki wody, dodać sok z limonki i cukier trzcinowy. Wymieszać i zagotować. Wrzucić mango pokrojone w długie, równe kawałki. Gotować na małym ogniu, aż mango pokryje się lukrem. Masło ucierać z cukrem, dodając jajka i zapach, aż masa będzie jednolicie kremowa. Następnie dodawać mąkę i drożdże na przemian z mlekiem. Na dnie natłuszczonej i osypanej mąką tortownicy o średnicy 18 cm ułożyć mango, tworząc "kwiatek". Jego środek zrobić z kostek kandyzowanego imbiru albo czereśni koktajlowych. Mango zalać ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po kwadransie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 1,5 godziny, aż ciasto apetycznie się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, wyłożyć na talerz ciastem do dołu i podać.

Kontynuuj