Tarta z algami

Składniki ciasta:

Składniki nadzienia:

  • 10 g alg wakame
  • 100 ml wody Kinga Pienińska
  • 2 cebule
  • łyżka oliwy
  • 4 pomidory
  • 250 g twarożku granulowanego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczka goździków
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1/2-1 kostka bulionu albo bulion wegetariański
  • 250 g kukurydzy z puszki
  • 8-10 oliwek czarnych albo >oliwek zielonych
  • 300 ml startego sera żółtego.

Z podanych składników zrobić ciasto. Podpiec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Algi zalać wodą na 10 minut, odcedzić i posiekać. Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać plastry pomidorów, chwilę poddusić. Wymieszać z twarożkiem, algami, bulionem i przyprawami. Podpieczone ciasto posypać połową sera żółtego, nałożyć farsz, kukurydzę i posypać resztą sera. Zapiekać ok. 20 minut. Przed podaniem posypać tymiankiem.

Kontynuuj