Shortbread orzechowy

Tradycyjne szkockie ciasto przyrządza się z masłem. My proponujemy zastąpić je mielonymi orzechami włoskimi i oliwą. W rezultacie otrzymujemy przepyszne ciasto bez grama cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, za to z dużą ilością tak zdrowych NNKT.

Składniki

W rozgrzanym do 180 stopni piekarniku prażyć orzechy przez 7 minut, po wystudzeniu utrzeć je w malakserze z mąką pszenną. Wymieszać semolinę ze zmielonym na puder cukrem i solą. Dodać oliwę i esencję - zagnieść miękkie ciasto. Nie wyrabiać zbyt długo, bo będzie za twarde. Ciastem wypełnić natłuszczoną masłem formę do tarty (średnica ok. 23 cm) lekko przyciskając. Naciąć osiem lub szesnaście kawałków. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec w temperaturze 150 stopni w środkowej części piekarnika przez 45-50 minut (aż się zarumieni). Przestudzić w formie, oprószyć drobnym cukrem, pokroić i przełożyć na kratkę, żeby ciasto ostygło. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.

Kontynuuj