Chleb z melasą i ziarnami

Składniki:

W dużej misce wymieszać mąki, sól, drożdże i ziarna. Dodać melasę i wodę. Dobrze wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać trochę wody. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i 7 minut wyrabiać. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny (aż podwoi swoja objętość). Przełożyć na stolnicę, ukształtować kulisty bochenek, obtoczyć w sezamie albo np. w prażonych ziarnach dyni i przełożyć na natłuszczoną blachę. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Naciąć wierzch w kratkę, wstawić do piekarnika z kamieniem nagrzanym do 220 stopni. Piec 30 minut, aż skórka stanie się brązowa. Wystudzić na kratce.

Kontynuuj