Bułeczki bakaliowe

Składniki ciasta:

Składniki nadzienia:

Masło i miód rozpuszczamy w garnku, dolewamy mleko i podgrzewamy do 37 stopni. Drożdże rozrabiamy z odrobiną mleka. Wlewamy do mleka z miodem i masłem. Dodajemy kardamon i prawie całą mąkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Orzechy miksujemy z namoczonymi wcześniej owocami. Mieszaninę, jeśli trzeba, rozcieńczamy odrobiną wody, w której moczyły się owoce. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, dobrze wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na duży podłużny placek, na którym rozsmarowujemy nadzienie. Zwijamy i każdy rulon kroimy na 24 części. Bułeczki układamy na tłuszczonej blaszce złączeniem do góry. Zostawiamy bułeczki pod przykryciem na 30 minut. Bułeczki możemy posmarować z wierzchu odrobiną kefiru i posypać siekanymi orzechami. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 225 stopni. Z tego ciasta zamiast bułeczek można tż zrobić 4 podłużne bułki i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Kontynuuj