Hamburgery z quinoa

Składniki:

  • 15 dag quinoa (ok. 30 dag po ugotowaniu)
  • 35 dag upieczonej dyni
  • jeden por (ok.15 dag)
  • 1-2 łyżki oliwy albo masła ghee
  • 2-3 jajka
  • co nieco do smaku soli morskiej
  • gałka muszkatołowa
  • kurkuma
  • mielona kolendra
  • pieprz
  • .

Quinoa ugotować w lekko osolonej wodzie, zostawić do przestudzenia. Umytego pora pokroić na cienkie talarki, następnie poddusić na oliwie lub maśle ghee. Dynię rozgnieść widelcem, dodać quinoa, pora, przyprawy i pojedynczo jajka. Masa nie powinna byc zbyt rzadka. Z gotowej masy formować kotleciki (powinno wyjść ok. 10 sztuk) i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Oczywiście masę można przyprawiać na różne sposoby, np. curry czy Indian masala.

Kontynuuj