Warkocz chlebowy

Składniki:

W dość dużej misce rozmieszać ciepłą wodę z miodem, posypać drożdżami i zostawić na ok. 8 minut. Do drożdży dodać lekko podgrzaną maślankę. Zmieszać mąkę pszenną z orkiszową i jedną szklankę dodać do drożdży, wsypać płatki owsiane (orkiszowe), mąkę żytnią, oliwę oraz sól. Dokładnie wymieszać, by masa była gładka. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, tak aby utworzyć miękkawą kulę. Przykryć miskę i odstawić na ok.15 minut... Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Gdyby było za bardzo klejące - podsypać więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do lekko posmarowanej olejem miski, przykryć i zostawić na ok. 50 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, ponownie przełożyć je na stolnicę, lekko wyrobić i podzielić na 3 części. Z każdej rolować wałek długości ok. 30 cm, upleść warkocz i ułożyć na natłuszczonej blasze. Przykryć ściereczką i zostawić na ok.45 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch posmarować żółtkiem z mlekiem. Można posypać płatkami albo np. sezamem a nawet czarnuszką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni i piec warkocz 40-50 minut, aż będzie rumiany, a wkłuty patyczek będzie suchy. Wystudzić na drucianej siateczce.

Kontynuuj