Bliny żytnie z okolic Pińska

Składniki:

Drożdże zalać mlekiem, dodać cukier i poczekać, aż się wzburzą. Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlać do wymieszanej mąki, dodać szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Przed samym smażeniem ciasto delikatnie wymieszać z pianą z białek. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka, gdyby ciasto było za gęste lub mąki pszennej, jeśli jest zbyt rzadkie.Patelnię mocno rozgrzać, posmarować olejem, nakładać niewielkie porcyjki ciasta i smażyć jak naleśniki. Bliny powinny mieć średnicę 10 cm i jak najmniejszą grubość. Im będą cieńsze, tym lepsze. Gotowe bliny układać na podgrzanym półmisku ułożone w piramidkę. Do blinów można podać np.płynne masło, kwaśną śmietanę, wędzonego łososia, sałatkę śledziową. Blinów żytnich nie jadało się na słodko.

Kontynuuj