Bliny

Bliny - najpopularniejsze spośród drożdżowych placków - to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Szczyt jedzenia blinów przypada na tydzień poprzedzający Wielki Post, zwany maslenica - tydzień naleśnikowy. Tradycja maslenicy sięga czasów przedchrześcijańskich i związana jest z uroczystymi obchodami równonocy wiosennej. Podczas pogańskich obrzędów Słowianie składali z blinów ofiary i uznawali je za symbol Słońca. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego, dlatego też są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. W dawnej Rosji bliny wystawiano na parapety okienne dla pielgrzymów i biednych ludzi.

Bliny robi się z ciasta z mąki gryczano–pszennej lub gryczano–żytniej. Ale mogą być z samej mąki żytniej, mogą też być pszenne, owsiane, żytnie a nawet ziemniaczane. Mają grubość kilkunastu milimetrów i średnicę do 10 cm. Najczęściej są podawane ze śmietaną lub roztopionym masłem i przybrane kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, marynowanym śledziem, czarnym kawiorem lub na słodko z konfiturami.

Pod różnymi postaciami i nazwami bliny znane są w kuchniach wielu krajów, np. w Niemczech znane są jako Plinnen, ale też jako russischer Krapfen (klasyczne gryczane z kawiorem). To z czego bliny były robione, zależało od regionu i zamożności mieszkańców. Np. na Litwie do początków XIX wieku był wyraźny podział na kuchnię ludową, mało wytworną oraz kuchnię dworską mającą korzenie jeszcze w XIV wieku. Na stołach dworskich gościły bliny gryczane i pszenne z kawiorem czy wymyślnymi sosami. Aniela Rubinstein w swojej książce "Nelas Cookbook" tak pisała o blinach: "....są to niewielkie drożdżowe naleśniki, o średnicy ok.10 cm, tradycyjnie podawane z kawiorem lub szybką sałatką ze śledzia i jajek. Zazwyczaj jadane przy bardziej uroczystych okazjach, są daniem niezwykle wykwintnym o każdej porze dnia. Przyrządzam je zawsze na własny sposób: zazwyczaj robi się je częściowo z mąki gryczanej, lecz dla mnie mają wówczas zbyt ostry smak; wolę jeśli mają charakterystyczny, delikatny zapach drożdży i niezbyt gęste ciasto z białej mąki. Choć ich konsystencja jest pulchna, bliny powinny być cienkie i suche - nie natłuszczone; najlepsze są, gdy przyrządzone świeżo i jeszcze gorące podawane są z kwaśną śmietaną i topionym masłem. Można dodać kawior lub sałatkę śledziową (albo i jedno, i drugie), no i kieliszek dobrze zamrożonej wódki.

Kontynuuj