Indyjski pasztet z grzybów

Składniki:

  • 10 dag suszonych grzybów
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka śmietanki
  • 4 jajka
  • 4 cebule
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku albo 2-3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki masła ghee
  • 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych albo nerkowca
  • 2-3 łyżeczki przyprawy garam masala albo curry
  • sól morska
  • Bułkę tartą zalać śmietanką i zostawić na pół godziny. Drobno posiekaną cebulę i czosnek (jeśli świeży) przesmażyć na łyżce ghee. Osobno podprażyć garam masalę. Ugotowane i ostudzone grzyby bardzo drobno posiekać, albo zmiksować. Grzyby, przyprawy, skórkę z cytryny i jajka wymieszać z namoczoną bułką tartą. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej orzechami foremki. Piec ok. 40 minut w nagrzanym piekarniku. Można podawać z tartym chrzanem

Kontynuuj