Pasztet z suszonych grzybów

Składniki

Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody. W wywarze namoczyć kajzerki bez skórki. Stopić masło, wrzucić odciśnięte kajzerki, drobno posiekane grzyby i cebulę. Mieszając, chwilę smażyć. Przełożyć do dużej miski, dodać 2 łyżki orzechów, śmietanę, żółtka i posiekana zieleninę, doprawić do smaku i dobrze wyrobić. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej orzechami formy, szczelnie przykryć folią aluminiową i ustawić w naczyniu z wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut. Pasztet można jeść na zimno i na gorąco. Doskonałym dodatkiem może być chrzan tarty, żurawina albo majonez bezjajeczny.

Kontynuuj