Sushi wegetariańskie

Składniki

  • opakowanie (150 g) chudego twarożku
  • cytryna
  • awokado
  • 2 płatki wodorostów nori
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oliwy albo oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka, bazylia, kolendra
  • pęczek szczypiorku

W miseczce wymieszać twarożek, miąższ z awokado, sok z cytryny, sól i pieprz aż powstanie gęsta masa. Płatek nori posmarować masą twarożkową, do środka dodać szczypiorek i marchewkę pokrojoną w długie, cienkie paski i całość zwinąć jak sushi. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Wymieszać oliwę i sos sojowy, dodać posiekaną natkę albo bazylię. Zamiast twarożku do sushi można wziąć bób w zalewie zmiksowany na gładką pastę. Całość można zaostrzyć chrzanem.

Kontynuuj