Włoskie chlebki foccacie

Składniki

Rozpuścić drożdże i miód w połowie ilości letniej wody. Wymieszać mąkę, semolinę i sól, wlać drożdże i okrężnymi ruchami palców połączyć je z mąką. Dolać resztę wody i przez 5 minut energicznie zagniatać ciasto. Wyrabianie ciasta można tez powierzyć mikserowi albo maszynie po chleba. Z ciasta uformować kulę, posypać mąką i ponacinać wierzch, dzięki czemu ciasto się rozluźni i szybciej wyrośnie. Gdy podwoi swoja objętość, trzeba je chwilę ugniatać, by wybić powietrze. Następnie podzielić ciasto na 4 części, uformować okrągłe placki i ułożyć na posypanej semoliną blaszce. W każdym placku zrobić kilka wgłębień. Świeże posiekane zioła np. rozmaryn, bazylia, oregano, czosnek wymieszać z oliwą oraz solą i powkładać we wgłębienia w cieście. Oliwę można też wymieszać z posiekanymi suszonymi pomidorami. Pozostawić do ponownego do wyrośnięcia na ok. 45 minut (ciasto powinno wyrosnąć na wysokość ok. 3 cm). Piec 15 minut w temperaturze 250 stopni. Foccacie po wyjęciu z piekarnika skrapia się oliwą i posypuje grubą solą.

Kontynuuj