Chleb litewski grzybowy
Chleb litewski grzybowy

Do konkursu przygotowałam chleb na bazie mieszanki "Litewski ze słodem jęczmiennym". Oprócz mieszanki dodałam jeszcze oliwę z oliwek o aromacie grzybowym oraz suszone grzyby. Dzięki tym dodatkom chlebek zyskał pyszny grzybowy posmak i aromat. Chleb piekłam z parą i na rozgrzanym kamieniu do pieczenia. Chleb ma delikatny miąższ i chrupiącą skórkę.

Składniki na zaczyn (200 g)

Wszystkie składniki wymieszać wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie, odstawić w temperaturze pokojowej na około 12 godzin.

Składniki na chleb

Sposób przygotowania

Grzyby opłukać, a następnie zalać ciepłą wodą i zostawić na około 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić a wodę uzupełnić, tak aby otrzymać 130 g wody.

Zmieszać cały zaczyn z dnia poprzedniego z pozostałymi składnikami. Ciasto najlepiej wyrabiać przy pomocy miksera około 10 minut. Gdy ciasto będzie już wyrobione odstawić je do wyrastania na około 2-3 godziny (jeżeli w pomieszczeniu będzie chłodno, czas ten może się wydłużyć). W tym czasie można je 1-2 razy złożyć. Gdy chleb podwoi objętość, należy je przełożyć na omączony blat, odgazować, uformować bochenek i włożyć do koszyka złączeniami do góry. Ponownie pozostawić do wyrastania na około 90 minut.

Jeśli mamy kamień – od razu po uformowaniu bochenków nagrzać go w piekarniku nastawionym na 245°C. Jeśli nie – można nagrzać blachę. Piekarnik naparować (wstawić do niego naczynie z wodą). Napuszony chleb nacinamy, przekładamy na nagrzaną blachę lub kamień i pieczemy z parą 5 min. w temperaturze 245°C. Skręcamy temperaturę do 230°C i pieczemy 20-25 minut, aż chleb będzie mocno zrumieniony i głuchy od spodu. Studzić na kratce.

Smacznego :-)

Zwycięski w lutowym odcinku konkursu "Chleb miesiąca" przepis nadesłała Atina.

Kontynuuj