Graham orkiszowy w stylu śródziemnomorskim

Chleb ten przygotowałam na bazie mieszanki Graham orkiszowy. Oprócz mieszanki dodałam jeszcze czarne oliwki, suszone pomidory, kapary i ser feta. Dodatki te kojarzą mi się z kuchnią śródziemnomorską i stąd nazwa chleba. Chleb piekłam z parą, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Dzień przed przygotowaniem chleba dobrze jest zakwas dokarmić. Co do smaku, to dodatki spowodowały, że chleb nabrał wyrazistości i lekko ostrawego charakteru.

Składniki:

  • 180 g mleka;
  • 120 g wody;
  • 200 g aktywnego zakwasu;
  • 600 g mieszanki chleb polski graham orkiszowy;
  • 50 g sera feta;
  • 60 g pomidorów suszonych;
  • 60 g czarnych oliwek;
  • 2 łyżeczki kaparów;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 15 g soli;
  • 1 łyżka cukru;

Ser pokroić w kostkę. Oliwki i pomidory pokroić na mniejsze części (najlepiej różnej wielkości). Z podanych składników zagnieść ciasto – można ręcznie lub przy pomocy robota. Ja wyrabiałam ciasto przy pomocy robota, a ser, oliwki, kapary i suszone pomidory dodawałam stopniowo w trakcie wyrabiania. Chciałam, aby były one w rożnym stopniu rozdrobnione. Wyrobione ciasto musi być gładkie i nieklejące. Zostawić je do wyrośnięcia na około 4 godziny. Następnie odgazować, uformować bochenek, obtoczyć go w mące i włożyć do koszyka (łączeniem do góry). Pozostawić do rośnięcia na następne około 4 godziny. Po tym czasie chleb przełożyć na łopatę, naciąć i włożyć do piekarnika. Piec z parą w temperaturze 210°C, w naparowanym piekarniku, przez około 40 minut.

Kontynuuj