Chleb Baba Jaga

Składniki na duży Clatronic

  • mąka pszenna 850 – 340 g,
  • mąka żytnia 2000 – 100 g,
  • słód litewski – 4 ½ MM [mała miarka],
  • słód barwiący – 2 MM,
  • sól – 2 MM,
  • cukier – 2 MM,
  • zakwas żytni – 2 MM,
  • kminek – 1 MM,
  • mleko – 340 ml,
  • drożdże suche – 2 ½ MM,
  • olej – 2 łyżki stołowe,
  • miód – 1 łyżka stołowa.

Wykonanie

  1. Formę, mieszadła i bolce mieszadeł natłuścić olejem. Założyć mieszadła.
  2. Mąkę zmieszać w miseczce z suchymi dodatkami z wyjątkiem drożdży.
  3. Wlać mleko do formy.
  4. Delikatnie wsypać mieszankę tak aby pozostała na powierzchni płynu.
  5. Na powierzchni mieszanki zrobić małe wgłębienie i umieścić w nim drożdże.
  6. Miód i olej umieścić na mieszance po obu końcach formy.
  7. Napełnioną formę umieścić w automacie uważając aby zamknęły się zatrzaski.
  8. Włączyć automat. Ustawić program Standard. wielkość bochenka średnia [lub mała w zależności od typu automatu] i żądany stopień przyrumienienia.
  9. Uruchomić proces pieczenia przyciskiem START.

Uwagi. Chleb wyjmować tylko przy pomocy drewnianej łopatki. W przypadku trudności ze zdjęciem mieszadeł należy [po wyjęciu chleba] do formy wlać na parę minut ciepłej wody i potem zdejmować mieszadła ewentualnie podważając drewniana łopatką.

Kontynuuj