Parę słów o orkiszu

Orkisz - po łacinie Triticum spelta, to jeden z trzech podstawowych, zgodnie z naukami Św. Hildegardy z Bingen, produktów w całości przyswajalnych przez ludzki organizm. Zawiera on najwięcej "energii życia" - viriditas. To prastare zboże zachowało swoją pierwotną formę ponieważ w odróżnieniu od innych, nie poddaje się łatwo modyfikacjom genetycznym. Orkisz uprawiany był w czasach starożytności zarówno w Egipcie, Azji i Europie. Ceniony był przez rzymskich gladiatorów i innych uczestników igrzysk, a w późniejszych czasach stanowił podstawowe pożywienie wojowników germańskich. W XIX wieku został jednak prawie całkowicie wyparty przez znacznie bardziej wydajną w uprawach, pszenicę.

Ponowne odkrycie nauk Św.Hidegardy przywróciło też zainteresowanie tym chwalonym przez nią zbożem. W jej zasadach orkisz jest zarówno najważniejszym środkiem odżywczym, jak i leczniczym. Pisze ona o nim m.in. tak: "...jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie, zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę..."

Współczesność wartości 100 g makaronu orkiszowego podsumowuje tak: energia 1340 kJ (320 kcal); białka 11,6 g; węglowodany 62,4 g; tłuszcze 2,7 g; błonnik 8,8 g; fosfor 411 mg; magnez 130 mg; wapń 22 mg; potas 447 mg, sód tylko 3 mg; żelazo 4,2 mg, fluor 0,06 mg; Witaminy: B1 0,3 mg; B2 0,1 mg; B3 1,5 mg; B6 0,3 mg; E 0,3 mg.

Kontynuuj